add wishlist show wishlist add compare show compare preloader

Cauza alergiei la latex

Cauza alergiei la latex

Alergia la latexul de cauciuc natural este frecventă și gravă la copii și adulți. Latexul este un lichid lăptos obținut din celulele de lapte ale arborelui de cauciuc Hevea brasiliensis. Constă în principal din cis-1,4-poliizopren, un polimer organic benign care oferă o mare parte din rezistența și elasticitatea latexului. De asemenea, conține o mare varietate de zaharuri, lipide, acizi nucleici și proteine ​​foarte alergene.

Incompatibilitatea cu latexul este considerată o problemă profesională a medicilor și este destul de comună. Dar, din moment ce latexul se găsește nu numai în mănuși, ci și în produse precum prezervative, vârfuri de cateter, mameloane pentru bebeluși, baloane, ciorapi și așa mai departe, o gamă mai largă de utilizatori sunt expuși riscului, nu doar medicii.

Cauza alergiei este o proteină care face parte din cauciuc și, întâlnindu-se cu aceasta, organismul începe să producă anticorpi IgE specifici, ca răspuns imun la o proteină străină.

În viitor, acest lucru duce la consecințe precum:

- Dermatita simpla de contact cu simptome precum mancarime, descuamare si inrosire a pielii. Nu durează mult și dispare imediat după încheierea contactului cu alergenul.

- Reacție mai lentă - dermatită de contact cu aceleași simptome, dar pe piele apar și răni plângătoare. În acest caz, nu mai este suficient să eliminați pur și simplu contactul cu alergenul, ci trebuie folosite și antihistaminice și unguente speciale. 

- O reacție imediată care se manifestă sub forma unui nas care curge, lăcrimare și înroșire a ochilor, mâncărime și erupție pe piele. În cazuri rare, poate apărea edem Quincke.

Pentru prima formă de alergie se pun latex sau componentele sale cele mai agresive pe piele și se monitorizează reacția, dacă erupția crește, atunci aceasta indică identificarea exactă a alergenilor, astfel se face un test de alergen cutanat.

Pentru a doua formă de alergie, se face un test de sânge dintr-o venă. Prezența unui nivel ridicat de imunoglobuline la componentele latex indică o alergie la latex.

Pentru a evita dobândirea unei forme cronice de alergie sau trecerea acesteia la alte forme mai complexe, merită oprirea completă a utilizării latexului și trecerea la un material mai puțin alergen - nitril.

Mănușile de examinare din nitril sunt fabricate din cauciuc sintetic, spre deosebire de mănușile din latex natural. Materialul nitrilic este rezistent la uleiuri și o gamă largă de substanțe chimice, rezistent la rupere și are un nivel ridicat de rezistență la perforare. Având în vedere superioritatea lor față de mănușile din latex și în special mănușile de vinil în ceea ce privește durabilitatea, aceste mănuși de unică folosință sunt o alegere din ce în ce mai populară în industria medicală și a asistenței medicale. 

Akson Medical oferă mănuși de nitril de cea mai înaltă calitate din lume de la Halyard. Suntem mândri că nu oferim doar protecție fiabilă pentru medici împotriva infecțiilor, ci și împotriva alergiilor la produse medicale de calitate scăzută.

Surse

https://emedicine.medscape.com/article/756632-overview?reg=1

https://info.unigloves.co.uk/blog/are-nitrile-exam-gloves-latex-free#:~:text=Nitrile%20gloves%20are%20made%20from,for%20the%20fingers%20and%20hands

Related Posts